Anders Leonard Zorn – önarckép

Anders Leonard Zorn  (1860-1920) Svéd festőművész, hazánkban talán kevésbé ismert, pedig a 19. sz vége- 20. sz. első felének egyik legelismertebb portréfestője volt a világon. Elismertségét mi sem tanúsítja jobban, minthogy ő az egyetlen olyan festő, akit 3 egymást követő amerikai elnök hivatalos portréjának megfestésével is megbíztak, melyek ma is láthatók a Fehér házban.

Zorn festészete igen érdekes, valahol az impresszionizmus és az akadémista naturalizmus határmezsgyéjén mozog. Mindkét irányzatból kiemelve, majd egymással ötvözve azt, ami számára megfelelő volt, így létrehozott egy csodálatra méltó sajátos stílust.

Témái közt a portrék mellett megtalálhatóak a tájképek, zsánerek és jelentős számban aktok is. Utolsó éveiben szobrokat is készített.

Anyaghasználatát tekintve, elsősorban olajjal festett, de volt néhány színvonalas akvarellje is.

 

 

Zorn festményeit elemezve feltűnik, hogy színhasználata sok esetben korlátozódott, 4 színre okkersárga, cinóbervörös (vermilion) és elefántcsont fekete + ólomfehér színekre.

 

A Zorn paletta színei

 

Az első 3 szín, megfelel a az elsődleges színeknek. A kéket az elefántcsont fekete helyettesítette, melynek erősen kékes a tónusa (az eredeti igazi elefántcsontból készített fekete még kékesebb volt).

 

Alkalmanként, kevés kobaltkéket is kevert a feketéhez, hogy ebből a kékes feketéből, még „kékesebb” szürkéket tudjon keverni. Így kontrollálni tudta, hogy a kellően semleges tartományban maradjon a kolorit.

 

A szimultán kontraszt adta lehetőségeket maximálisan ki tudta használni ezzel a korlátozott palettával. A palettáját, tulajdonképpen a szimultán kontraszt működtette.

 

Tájkép Zorn palettával

 

Napjainkban is számos festő alkalmazza, a korlátozott palettát, előnyös tulajdonságai miatt. A Klasszikus realista festészetet oktató nagy akadémiákon is az egyik kedvelt kezdő paletta, mely lehetőséget ad a szín értékek és tónusok helyes megtalálásának elsajátítására.

A Zorn Paletta ugyanakkor nagyon jó az emberi bőr tónusok kikeveréséhez is, a lehetőségek egy széles skáláját adja.

 

Saját szín táblázatom, a Zorn paletta színeivel

 

Zorn műterme a Svédországi Morában

 

Zorn festékes doboza

 

Anders Zorn -Zenélő család Megfigyelheted a képen a kék szín hiányát, a háttérben szürkéket használt. A központi alak narancs színű szoknyája kékké teszi a szimultán kontraszt segítségével a háttér szürkéit.

 

Anders Zorn – Grover Cleveland az Egyesült Államok 24. elnöke

 

Anders Zorn – A kád

 

Ezen az akton amit 1916. -ban festett, jól megfigyelhető a háttérben a kékkel kevert fekete használata.