A korábbi bejegyzésekben megismerkedtünk a Flamand 7 réteg lazúros festőtechnikával, ITT OLVASHATOD  találkozhattál az imprimatúra, a grisaille és a verdaccio fogalmával, és ezek szerepével a festészetben. Láttunk példákat arra, hogy különböző mesterek hogyan valósították ezt meg a történelem folyamán. A mai bejegyzésben egy olyan művésszel találkozunk, aki felteszi a koronát ezekre az ismeretekre. 

 

Adrian Gottlieb

Ismerkedjünk meg tehát azzal a ma élő kortárs művésszel, aki ennek az új technikai megközelítésnek a megfogalmazója.

Adrien Gottlieb 1975-ben született az amerikai egyesült Államokban. A festészetben korán megmutatkozott tehetsége, így természetes volt, hogy ezt a pályát választotta. képzőművészeti diplomáját a New York államban található Rochester Institute of Technology Egyetemen szerezte, az USA-ban. Már az egyetemi évek alatt világossá vált számára, hogy a modern művészeti szemléletmód és a modern festészet alkalmazott technikái nem felelnek meg egyéni törekvéseinek, és a saját művészi fejlődésének a megfelelő táptalaj a régi mesterek technikáiban, és ábrázolásmódjaiban kell keresnie.

Így hát egyetemi évei alatt a nyarakat Firenzébe töltötte, ahol a Charles H. Cecil Studió nyári kurzusain képezte magát, ahol a portréfestés és az emberábrázolás hagyományos módszereit oktatják, a látvány méretű festészettel és rajzolással együtt. Majd a Rochesteri diploma megszerzése után beiratkozott egy teljes 3 éves képzésre a Firenzei Művészeti akadémiára, ahol a klasszikus Realista festészet hagyományos módszereit oktatják hasonlóan mint a Cecil Studióban. Ezeken a Firenzei akadémiákon a hallgatók nagyon erős technikai képzésben részesülnek, a rajz és a festészet területén. A képzésben nagy hangsúlyt kap a hagyományos  anyagismeret elsajátítása is.

Gottlieb fiatal kora ellenére hamar a figyelem középpontjába került és nem véletlenül. Festményei lélegzetelállítóan szépek, és különlegesek.

Egy Új-Mexikói művészeti magazinban így méltatták munkásságát:

“Gottlieb festményei nem hasonlítanak semmilyen felismerhető mester munkáihoz, és mégis egészen biztosan ő egy művész a művészek között.  Kemény és lágy, elveszett és talált, hideg és meleg, bensőséges és tárgyilagos, egységes és változatos; megvilágított és árnyékos, reményteli és kétségbeesett, ritmikus és csendes – ez mind megtalálható munkáin, olyan mértékben, hogy Gottlieb pontosan megtartja az egyensúlyt minden ellenkező erőket, amelyek meghatározzák az emberi lényt. “

Adrian Gottlieb, emellett számos nemzetközi díjat nyert festészetével, és gyakran szerepel Nemzetközi művészeti Magazinokban is.

Töltsd le az ajándék könyvet!

 

Kattintasz, és 3 perc múlva már olvashatod is a könyvet! 

 

Adrian Gottlieb és a piambura technika

Adrian Gottlieb alkotta meg a Piambura technikát, amely kizárólag az ő nevéhez fűződik. A piambura technika egy műszó, amelyet Gottlieb alkotott meg. A kifejezés az olasz “Piombo” és az “imprimatura” szavakból lett összerakva. A szó első tagja a “piamb” a piombó szóból lett leválasztva melynek  jelentése “ólom” ez utal arra, hogy a technika nagyban támaszkodik az ólomfehér festékre annak speciális tulajdonságai miatt. Az “Ura” kifejezés pedig az imprimatúrából adódik, ami utalás a föld színek, alapként való használatára, az árnyékok megjelenítése miatt. Az árnyékok segítenek a piambura technikában a fény megjelenítésére a kettő közti kontraszt segítségével. A könnyebb kiejthetőség érdekében Gottlieb a piamb és ura szótagokat összekapcsolta, és egy “a” betűvel helyettesítette az “o” betűt a piamb szótagban. Így jött létre a piambura kifejezés.

Adrian Gottlieb piambura technikájának története.

Nagyon érdekes történet kapcsolódik a technika létrejöttéhez. néhány évvel ezelőtt Gottlieb három hónapot töltött meghívásos alapon Angliában William Herbert birtokán aki Pembroke 18. és Montgomery 15. grófja címeket viseli. A látogatás célja munka volt. Ez idő alatt kellet megfestenie William Herbert hivatalos portréját, amely a több évszázad óta gyarapodó családi portrégyűjtemény részét képezi. A munka végeztével megkérték, hogy készítsen egy gyors portrét a gróf barátnőjéről, Victoria Bulloughról aki azóta már Pembroke 18. grófnője lett.

 

Adrian Gottlieb – William Herbert 18 th Earl of Pembroke

 

Idő hiányában nem lehetett egy több rétegből álló lazúr festésbe belemenni, így Gottlieb úgy döntött, hogy készít egy monokróm festményt amely egy normál griasille aláfestés, kidolgozottabb verziója lesz.

 

Victoria Bullough grófnő portréja, a piambura technika prototípusa

 

A festmény rendkívül szép lett, és ez a kép indította el Gottliebben azt a késztetést, hogy ezt a technikát továbbfejlessze és kifinomítsa, így hozva létre végül a ma isi ismert piamburát. Tehát Victoria grófnő portréja volt a piambura technika prototípusa.

A további kísérletezések folyamán Gottlieb kidolgozta a piambura technikát ami ma már teljesen kiforrott módszert jelent a festészetben.

A piambura technika érdekessége, hogy két funkciója lehetséges.

  1. Funkció Egy önálló, kész monokróm alkotás lehet a technika végcélja.
  2. Funkció Egy többrétegű színes lazúrfestő technika kiinduló alapját képezheti, így egy színes festmény kezdeti lépéseként funkcionál.

Gottlieb gyakran ugyanazt a témát kétszer dolgozza ki, megcsinálva belőle mindkét  verziót. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanarról a témáról kétszer készíti el a piamburát, és az egyiket továbbfejleszti színes festménnyé.

 

 

Néhány szép piambura festmény Adrian Gottlieb munkái közül

 

MÉG TÖBB ISMERET VÁR RÁD

A Flamand 7 rétegű lazúros festőtechnikáról további ismeretek és 4 ingyenesen megtekinthető videó is vár a következő oldalon, melyet a lenti piros gombra kattintva tekinthetsz meg. De utána olvasd végíg azért ezt a cikket is!

A következő bejegyzésben ITT OLVASHATOD Adrian Gottlieb Piambura technikájának folyamatát ismerhetjük meg.

 

Ha neked is tetszett az Adrian Gottliebről szoló cikk, akkor kérlek oszd meg a facebbokon, a baloldali  kékszínű facebook megosztó gombbal!

 

Örülnék ha megosztanád velem a véleményedet alul a hozzászólások között!

Share This