Az előző bejegyzésben, ITT OLVASHATOD megismertük az amerikai Adrian Gottlieb festőművészt, és szóba került a különleges festészeti technikája is, a Piambura módszer. Ebben a bejegyzésben magát a piambura technikát ismerhetjük meg közelebbről.

 

A piambura technika

Ha ez előző bejegyzést nem olvastad volna, akkor itt egy kis rövid összegzés a piambura technikáról.

“Adrian Gottlieb alkotta meg a Piambura technikát, amely kizárólag az ő nevéhez fűződik. A piambura technika egy műszó, amelyet Gottlieb alkotott meg. A kifejezés az olasz “Piombo” és az “imprimatura” szavakból lett összerakva. A szó első tagja a “piamb” a piombó szóból lett leválasztva melynek  jelentése “ólom” ez utal arra, hogy a technika nagyban támaszkodik az ólomfehér festékre annak speciális tulajdonságai miatt. Az “Ura” kifejezés pedig az imprimatúrából adódik, ami utalás a föld színek, alapként való használatára, az árnyékok megjelenítése miatt. Az árnyékok segítenek a piambura technikában a fény megjelenítésére a kettő közti kontraszt segítségével. A könnyebb kiejthetőség érdekében Gottlieb a piamb és ura szótagokat összekapcsolta, és egy “a” betűvel helyettesítette az “o” betűt a piamb szótagban. Így jött létre a piambura kifejezés.”

Mint látható a piambura technikában fontos szerepe van az ólomfehér és umbra festékek használatának. A technika természetesen elsősorban olajfestészetben használatos és a többrétegű, lazúros festés egyik lehetséges módszerét jelenti. Ez a Gottlieb által kifejlesztett piambura nevű módszer tekinthető a 7 rétegű Flamand festőtechnika egyik továbbfejlesztésének is.

Piambura

Többrétegű színes lazúr technikával továbbfejlesztett piambura

 

Töltsd le az ajándék könyvet!

 

Kattintasz, és 3 perc múlva már olvashatod is a könyvet! 

 

Egy négy lépésből álló fotósorozaton nézzük meg Gottlieb, hogy csinálja a Piamburának nevezett módszerét.

Adrian Gottlieb- Imprimatúra

 

Első lépésben umbrával barna tónust adott az egész vászonnak és szintén umbrával (ecsettel) felvázolta a rajzot. Ez az imprimatúra (áttetsző, semleges tónusú aláfestés) alkalmazásának egyik hagyományos módja.

Adrian Gottlieb – Piambura

A 2. lépésben elkészítette a Piamburát, ólom és titánfehérrel. Az árnyékok úgy jönnek létre, hogy a sötétebb részeken elvékonyított lazúros ólomfehéret tett, melyen átüt az imprimatúra sötétsége. Ez az ólomfehér speciálisan, kis fedőképessége miatt válik lehetővé. Ólomfehér hiányában “hamis ólomfehérrel”, esetleg cinkfehérrel is érdemes próbálkozni.  A világosabb, “fényes” területeken és a csúcsfényeknél pedig, a nagyobb fedőképességű, sűrűbben alkalmazott ólomfehéret használta, ezeket a felületeket teljesen lefedve.

Adrian Gottlieb – Verdaccio

A 3. lépésben Gottlieb gyakorlatilag egy Verdacciot csinált, viridian zöldel (króm-oxid hidrát zöld)  és umbrával, továbbá befestette a hátteret és kidolgozta a szemet, és az ajkakat és az apróbb részleteket. A hagyományos verdacció egy zöld fehér tónusú aláfestés amit a grisaille (szürke aláfestés) helyett csináltak az Itáliai mesterek. Gottlieb ezt is továbbfejlesztette és az első színes réteggel kombinálja. Gottlieb verdacciója a hideg, árnyékszínek megalapozását, létrehozását szolgálja. 

 

Adrian Gottlieb – Lazúr technika – kész portré

A 4. lépésben több sárgás és vöröses és testszín lazúrral fejezi be a képet. A tökéletes előrajz és a 2.3. lépésekben beállított finom színértékek lehetővé tették, a befejezést néhány egyszerű,  lazúros átkenéssel. Különösebb egyéb feladatok nélkül.

A piambura lényege, az első két lépésben rejlik.

A vászon tónusos aláfestését előre elkészíti umbrával, és az előrajzot is umbrával csináljam meg. Majd a fontosabb, erősebb árnyékokat, már ezen az előrajzon elkészíti szintén umbrával.

Erre az árnyékos részre dolgoz rá 2-3 réteget úgy, hogy csak umbrát, ólomfehéret és titánfehéret használ. A kétféle fehér színnek különböző funkciókat adott a folyamatban.

A tiszta ólomfehéret, arra használja, hogy vékonyan lazúrosan az árnyékokra ezzel dolgoz rá. A kép nagyobb rész ezzel az ólomfehérrel készül. Az ólomfehér szín áttetszősége, lehetővé teszi azt, hogy az umbrával előfestett sötét árnyéktónusok átlátszanak, az áttetsző, vékony ólomfehér réteg alól. Ezt a fehérek közül elsősorban csak az ólomfehér vagy a hamis ólomfehér tudja produkálni, korlátozott mértékben talán még a cinkfehér is.

A titánfehér szerepe a folyamatban az, hogy azokon a részeken, ahol nincs árnyék és a bőr a legvilágosabb, illetve ahol a csúcsfények vannak, ott ezzel a telített, átlátszatlan és az ólomfehérnél fehérebb titánfehérrel dolgozik. Ezeken a részeken a fehérebb és világosabb tónusok a titánfehérrel könnyebben elérhetőek. A titánfehért ha kell nem is lazúrozza ezeken a részeken, hanem picit vastagabb rétegben használja.

Az első réteg piamburánál ha szükséges, umbrát is használ, és kiigazítja az árnyéktónusokat, féltónusokat. A 2. és ha van 3. rétegekben már igyekszik kerülni az umbra használatát és csak a kétféle fehérrel dolgozik, hogy létrejöjjön a piambura hatás.

Így a két fehér szín között lehelet finom átmenetek, de mégis érzékelhető kontrasztok jönnek létre, ezek a leheletfinom különbségek és kontrasztok adják a piambura lényegét. Mivel nem használ szürke vagy zöld tónusokat ebben a fázisban, és a fehérre is árnyékosan lazúroz, így különleges hatás jön létre, ami csak így valósítható meg.

A piambura technika az imprimatúrák és aláfestés típusok legkifinomultabb változata, amely önmagában is csodálatos alkotást eredményez további színes lazúrok nélkül is. Vagy éppen a kifinomult színes lazúr technika egyik legjobb kezdeti lépését is jelentheti.

Tanulmányi céllal minden aláfestés típust érdemes kipróbálni, de hosszú távon véleményem szerint kifejezetten a piambura az, amit a leginkább érdemes felvenni a repertoárunkba.

Ha téged is érdekelnek ezek a klasszikus mestertechnikák, akkor most még lehetőséged van több ismeretet is megszerezni ezekről.

 

További infókért kattints az alsó piros gombra!

MÉG TÖBB ISMERET VÁR RÁD

A Flamand 7 rétegű lazúros festőtechnikáról további ismeretek és 4 ingyenesen megtekinthető videó is vár a következő oldalon, melyet a lenti piros gombra kattintva tekinthetsz meg. De utána olvasd végíg azért ezt a cikket is!

 

HA NEKED IS TETSZETT AZ ADRIAN GOTTLIEBRŐL SZOLÓ CIKK, AKKOR KÉRLEK OSZD MEG A FACEBBOKON, A BALOLDALI  KÉKSZÍNŰ FACEBOOK MEGOSZTÓ GOMBBAL!

 

 

ÖRÜLNÉK HA MEGOSZTANÁD VELEM A VÉLEMÉNYEDET ALUL A HOZZÁSZÓLÁSOK KÖZÖTT!

Share This